Taimenia kutee tänä vuonna enemmän

The Nest of Trout
marraskuu 6, 2011
Virtaamat ja kalastus Läsäkoskella
marraskuu 15, 2011

Taimenia kutee tänä vuonna enemmän

Vesi 2,7oC
Virtaama 14,5m3/s
Mietin mahdollisia syitä siihen, miksi kudulle nousseita taimenia on näin runsaasti. Mielessäni pyörii yksi selitys, jota aion tässä hieman perustella. Kesä 2010 oli todella lämmin. Hellepäiviä oli touko-syyskuussa 57kpl. Niistä osui 30kpl heinäkuulle, joka on suomalaisten pääasiallisin lomakuukausi. Vuonna 2011 hellepäiviä oli 47kpl joista 23kpl osui heinäkuulle. 2000 –luvulla on toki ollut kaksi vielä lämpimämpää kesää 2002 ja 2006, mutta nyt puhun kahdesta peräkkäisestä lämpimästä kesästä ja niiden vaikutuksesta ihmisten kalastuskäyttäytymiseen järvialtailla. Kaikki varmaan tietää millaista kalastus on koskilla kun veden lämpö on yli 24 astetta, mutta tähän palaan vielä myöhemmin.
On siis helle. Tämähän vaikuttaa ihmisen aktiviteettiin. Ei kerta kaikkiaan jaksa tehdä mitään, joka vaatii edes pientäkin ruumiillista ponnistusta. Tämä koskee tietysti myös kalastamista. Olo on tuskaista, eikä tule lähdettyä verkoille tai uistelemaan. Sitä paitsi kaloja on vaikea löytää kun ne lymyävät jossain syvällä. Jopa kuhatkin tuntuvat olevan kateissa. Lisäksi verkot limoittuvat jo muutamassa tunnissa ja niiden putsaaminen ottaa voimille helteisellä kelillä.
Väitän että tämä pari kesää jatkunut lamaannuttava lomahelle on säästänyt lukuisien taimenten ja järvilohien hengen. Ainakin siellä päin Puulavettä missä minä kävin jiggailemassa kalastuspaineen vähäisyyden pystyi selvästi havaitsemaan. Siksi ainakin taimenia on aiempaa runsaammin selvinnyt, ja tässä kohtaa haluan korostaa että niitä on säilynyt hengissä enemmän, lisääntymispuuhiin. Tästä voi vetää sen johtopäätöksen että jos kalastuspainetta järvialtailla pienennetään, on sillä merkittävä vaikutus vaellustaimenen lisääntymiskykyyn ja kantaan.
On toki muillakin asioilla vaikutuksensa tämän syksyn kutuaktiivisuuteen. Pidän kuitenkin runsaammista sateista johtuneen keskimääräistä runsaamman virtaaman kutsun taimenille otollisempaan lisääntymiseen vähämerkityksellisempänä, sillä kutevathan kalat riippumatta siitä kuinka korkealla tai matalalla vesi on.
Kesäkalastus oli tänä vuonna kuitenkin parempaa viimevuoteen siksi, että runsaammat sateet pitivät veden lämpötilan merkittävästi  alempana kuin kesän 2010 tosi lämpimät, aina yli 24 asteen nousseita lämpötiloja.