Talvituiverruksen kunnostus mietteitä

Veden korkeus eri virtaamilla
joulukuu 4, 2011
Ottakaa esimerkkiä Hentisestä
joulukuu 18, 2011

Talvituiverruksen kunnostus mietteitä

Vesi 0,3 oC
Virtaama 15,2 m3/s

Voimakas talvimyrsky riepottelee Suomea. Etelä-Savo saa siitä osansa. Taivas on harmaa, tuuli ravistelee suuria puita katkoen oksia. Luonnonvoimien pauhu on sellainen että eläimiä ei näy eikä kuulu. Eikä varmaan myöskään taimenet ole aktiivisimmillaan näin syvällä matalalla. En viitsinyt virittää kalavehkeitä.

Kuupooli

Myllypooli vr

Myllypooli or

Myllypooli or ylävirtaan

Vaikka en pukenut kahlureita päälleni ei jokakertainen kunnostuksen viimeistelyprojektin osavaihe jäänyt suorittamatta. Rehelliseti sanoen on muutama kerta kyllä kerta jäänyt väliin. Ehkä eniten silloin kun kutupesiä inventoitiin. Olen kuitenkin päättänyt suorittaa Läsäkosken kunnostuksen jälkihoitotyötä niin usein kuin mahdollista. Muutama ämpärillinen soraa ja kiviä aina kun käyn koskella.
Siinä riittää sarkaa, tai oikeammin uomaa, koska koneella ei ilmeisesti saatu laitettua kaikkia paikkoja kuntoon. Eikä oikeastaan olisi osattukaan, koska ei silloin vielä tiedetty mitkä alueet taimen kelpuuttaa kutupaikoikseen. Näiden paikkojen alapuolelle ja ehkä myös sivuille pitäisi rakentaa sellaista huokoista pohjarakennetta, mihin vastakuoriutuneet poikaset pääsevät piiloutumaan. Kivien koko saisi olla nyrkinkoosta päänkokoiseen. Lisäksi lähistöllä pitäisi olla alueita missä kesän myötä vanhenevat poikaset ruokailemaan.  Alueiden tulisi olla luonteeltaan sellaisia etteivät kaksivuotiaat eikä sitä vanhemmat taimenet valtaa niitä. Silloin siirtyminen alueelta toiselle olisi taimenen koon ja olosuhteiden luonnonmukaista ohjautumista.

Jäisen soran irroittamiseen tarttis oikeasti hakkua