Sumukorento perho

NUOLIAINEN
tammikuu 11, 2012
February Red Fly
tammikuu 14, 2012

Sumukorento perho

Tiedättekö mitä sumari nymfi puuhailee vedessä ollessaan. Tietysti se syö ja kasvaa. Kasvaessaan se luo nahkansa useita kertoja. Siksi osa hankikorri nymfeistä on vaalean ruskeita ja toiset taas tumman ruskeita. Juuri nahkansa luoneet ovat vaaleampia. Kitiinikuori tummuu jälleen aikaa myöden.
Kun aikuistumisen aika alkaa olla lähellä alkavat sumukorento nymfit vaeltamaan kohti sopivia kuoriutumisalustoja. Yleensä talvella korri nymfien asuinalueilla on jääkansi. Kaislat, korret ja muut törröttäjät pistävät siellä jään läpi. Auringon lämmittäessä jää sulaa ensimmäiseksi jäästä läpi pistävän korren ympäriltä muodostaen sulan aukon vedestä yläilmoihin. Aukko luo valoa vedenalaiseen maailmaan kuin tähti taivaalla. Sitä kohti korri nymfit vaeltavat löytäen viimein tiensä ilmoille.
Kun jäätä ei ole, loistaa taivas yhtenä valomerenä. Silloin sumari nymfin nousutieksi käy mikä tahansa pohjasta ylöspäin törröttävä oksa. Kun oksa tai vesikasvi ei ulotu pintaan, heittäytyy nymfi uimasille, yrittäen löytää paremman, pintaan ulottuvan nousutien.
Korri nymfillä on rajalliset uimataidot. Se ui haromalla suurilla jaloillaan taivutellen ruumistaan kuin sisilisko juoksussa. Kun voimat ehtyvät sen liike pysähtyy ja vajoaminen kohti pohjaa alkaa. Jalat levällään se vajoaa hämähäkkimäisessä asennossa.  Tällainen toiminta ei taimenilta varmasti jää havaitsematta.
Olen joskus testaillut akvaariossa kuinka taimenet suhtautuvat ajeessa oleviin sumukorento nymfeihin. Kyllä ne niille maistuivat, joskin ainakin pienimmille taimenille suurehkon “jalkaisan” suupalan hotkaisu aiheutti selvästi kakoilua. Muutaman nieleskelyliikkeen jälkeen korri oli mahassa ja keskittyminen uuteen saaliiseen alkoi jälleen. 
Olen kalastellut kahdenlaisilla uppoperhoilla sumukorento aikaan. Toimivia ovat olleet tummat perusnymfit ja sitten kuvan kaltaiset sidokset. Tällä kertaa tein taas pitkästä aikaa tällaisia.

Näillä pitäisi yrittää