Onpas taimenet hölmöjä

Nälkäisiä taimenia, tyytyväisiä kalamiehiä
maaliskuu 17, 2012
Onpas korrit viisaita
huhtikuu 1, 2012

Onpas taimenet hölmöjä

Kieltämättä vesi on vielä aika kylmää. Nollan ja puolen asteen välillä. Mutta silti, kun katselee sitä ravintomäärää joka pintaa pitkin viilettää ja pääsee rantaan elävänä, ei voi olla miettimättä mikseivät taimenet ahmi niitä mahojaan piukaksi. Ne ovat varmasti hölmöjä kun haaskaavat otollisen tilaisuuden lihottaa itseään talven niukkuudesta.
No, ei ne taimenet varmaan aivan hölmöjä ole – varmaankin vain kylmästä kankeana. Luultavasti niiden aivot ovat kohmeessa, mutta eiköhän rupea aivosähkö kipinöimään kun korrimäärä entisestään lisääntyy. Olen kertaalleen nimittäin kokenut tilanteen missä lunta tulee vaakasuoraan, pakkasta aste tai pari ja taimenet vetävät head’n tailia kovassa riflessä ahmien runsain mitoin virran kuljettamia korreja.
Sunnuntaina tuuleskeli vaihtelevasti. Oli kiva seurailla syklittäistä korrien kuoriutumista. Ensin aurinko lämmitti ja tuuli oli mietoa. Ilmeisesti juuri tällöin korrit kuoriutuivat. Sitten tuuli hetkeksi voimistui ja työnsi siipiään vielä oikovia korreja virtaan. Sieltä ne räpistelivät kohti ei mitään. Tai ainakin se näyttää siltä kun tuuli tanssittaa niitä pyörteillään milloin minnekin. Parhaimmillaan tuuli keräsi niitä useita erääseen kivenhuopeeseen, josta virta alkoi niitä hiljalleen kuljettaa kohti suvannon tummia syviä. Pikkuhiljaa ne etääntyivät kauemmaksi ja kauemmaksi. Kumma kuinka hyvin tuoreen korrin vaaleat siivet näkyvät tyynellä pinnalla auringonpaisteessa satojen metrien päähän. Luulisi että joku kala kävisi niitä noukkimassa.
Blump! Juuri siinä mihin tuuli keräsi korreja kävi joku viisaampi taimen yhden napsaisemassa. Metsästäjän väistot heräsivät. Pikaisen silmäilyn jälkeen valitsin paikan mistä pääsisi heittämään kalalle. Etäisyyttä oli ehkä hieman liikaa, mutta takaheiton runsas tila mahdollisti perhon pehmeän tarjonnan. Viiden kuuden tuloksettoman heiton jälkeen päätin rauhoittaa kalan.
Tauon jälkeen hiivin lähemmäksi, josta tarjosin perhoa kalalle ala Spey. Ei ottanut vieläkään. Keväinen taimen saattaa olla hankala. Muutin taktiikkaa ja aloin kehiä pinturia hitaasti sisään. Yhtäkkiä siima kiristyi. Mukavaa tempoilua, vavan joustoa ja peräti muutama rullan pärähdyskin. Pikkuhiljaa taimen rimpuili hellän väsytyksen suostuttelemana kohti haavia. Mittaus, 45cm kaunis talven jäljiltä solakka taimen, merkillä. Hieno tulos, Laakkosen sumukorento vastaan Läsäkosken kaunis taimen 1-0.