Soutaa huopaa…

Onpas korrit viisaita
huhtikuu 1, 2012
Ruoskitaan joutsenia
huhtikuu 12, 2012

Soutaa huopaa…

Kesän tulo kangertelee pahasti. Pitäisi varmaankin vielä puhua kevään tulosta. Normaalisti tähän aikaan alkaa jo öisinkin olla plusasteita. Viimepäivinä on Läsäkosken leveysasteilla oltu railakkaasti pakkasen puolella. Öisin on ollut parhaimmillaan toista kymmentä astetta. Puolentoista viikon takainen lämpöjakso olikin vain poikkeus. Luonto soutaa ja huopaa…
Kylmä siirtyy tietysti myös veteen. Laiturilämpömittarilla  pystyy veden lämpötilan lukemaan neljännesasteen tarkkuudella. Meidän mittari näytti 0,75 astetta kun kalat olivat aktiivisimmillaan korrien perässä. Nyt veden lämpö on 0,25 astetta ja se tekee kaloista tosi kohmeisia. Korria viilettää pinnalla välillä runsaastikin kalojen niitä liiemmälti häiritsemättä. Tänään oli enimmäkseen aurinkoista ja paisteessa korrit liikkuivat kohtuullisen vilkkaasti. Ajoittaisen ohuen sumupilven vaikutuksesta pakkanen hiipi kimppuun turruttaen jäätävine “hönkineen” korrien menohaluja.
Eilinen päivä oli outo. Lunta tuprutti välillä niin, ettei kunnolla eteensä nähnyt. Lämpö oli nollan pinnassa tai hieman sen paremmalla puolen. Juuri ennen hämärän tuloa tuima lumipyry kunnon tuulenpuuskineen yllätti sitkeimmät kalamiehet. Tuuli ravisteli puiden oksista suuren joukon korreja jotka kylmästä kankeina eivät kummemmin siipiään räpytelleet, siten kuin normaalisti tekevät. Ne vain kelluivat matalana virran viemänä. Taimenille hetki oli otollinen. Kalat alkoivat tuikkia pistellen poskiinsa kylmästä jäykkiä korreja. Tuikkivat taimenet eivät tietystikään olleet heittomatkan etäisyydellä. Oli vaihdettava paikkaa. Sehän pitää tehdä varavoisesti ja se vie hieman aikaa. No, kun oli siirrytty kalastuksen kannalta sopivaan paikkaan niin veteen satanut lumi alkoi muodostua pieniksi lautoiksi jotka liikkeellään lopulta pilasivat kalastuksen.
Vaikka olosuhteet ovat parina viimepäivinä olleet niin maan perusteellisen vastaan, on kaloja kuitenkin tullut ainakin 9 kpl, joista suurin 52cm. Ei lainkaan huonosti.

P.S. Myös kaksisiipiset alkoivat kuoriutumaan, joten mustalle klinkille on tilausta ja käsivaralta saa vain pehmeitä kuvia.