Läsän korrien munintalennosta vesiensuojeluun

Läsäkosken tilastoa sumukorentoajalta 2012
huhtikuu 17, 2012
Tiirat, tihkusade ja baetis – kevään ekat päikkärit.
toukokuu 14, 2012

Läsän korrien munintalennosta vesiensuojeluun

Lämpöiset päivät ovat alkaneet tuoda korreja takaisin koskelle. Munintalento on käynnissä parhaillaan. Naaraat lentävät veden ylle ja sopivan paikan löydettyään ne istahtavat pinnalle ja laskevat vaalean munapallonsa veden syleilyyn. Tähän loppuu korrin vanhemmuus ja luonto hoitaa loput.
Toivottavasti ihmisen sähläilyt eivät vaikuta tähän hoitamiseen vaikka pelko siitä kyllä pelko kytee. Sulamisvesien virratessa maastosta ojia pitkin vesistöön pelko muuttuu aiheelliseksi. Veden väri on muuttunut humuksen värjäämänä ruskeaksi. Ennen kasvillisuus pidätti vettä maastossa, jonne kiintoaines laskeutui ja vesi virtasi hiljalleen kirkkaana vesistöön. Soiden ja metsien ojitukset ovat muuttaneet paljon tilannetta huonompaan suuntaan ja tämä näkyy ikävä kyllä myös Läsäkoskessä. Tämän ongelman poistamiseen on nyt perustettu Rauhajärvi-Vuojanselkä Yhdistys. Se on vesiensuojeluyhdistys jonka toiminta perustuu ongelmapisteiden kartoitukseen ja valistukseen sekä tarvittaessa viranomaisten aktivoimiseen.
No siinä oli hieman vuodatusta vesien tilasta, mutta kun korrit eivät pysty ympäristöönsä vaikuttamaan, niin ne vain toteuttavat osaltaan luonnon kiertokulkua. Aika yleisesti munapallonsa laskettuaan korri ei kykene nousemaan siivilleen veden pinnalta. Alkaa samanmoinen räpiköinti veden pinnalla kuin kuoriutumisenkin aikaan. Sillä erolla vain, että siivet vipattavat lämpöisen ilman vauhdittamana paljon taajempaan. Vedenpinta aivan tärisee siivenlyönneistä. Tämä näkyy kaloille ja aina silloin tällöin joku taimenista nousee noukkimaan korrin. Kuitenkin pikemmin sellaisen, jonka moottori on sammunut ja siivet liimaantuneet pintaan muodostaen sumarille ominaisen kelluntakuvion.
Jäiden sulettua vesiperhosen suojakoppatoukat suuntaavat rantavyöhykettä kohti. Pari haavinraapaisua kosken niskalta antoi muutaman neidonkoretotoukan. Veden noustessa näitä joutuu varmasti ajeeseen. Siinä sopivia jäljittelykohteita ennen kuin norssi ja särki nousevat koskeen.