Hävettää ja nolottaa mutta…

Tiirat, tihkusade ja baetis – kevään ekat päikkärit.
toukokuu 14, 2012
Salakkaa lautoittain
kesäkuu 14, 2012

Hävettää ja nolottaa mutta…

Nyt on pehtoori joutunut keskittymään liian moneen asiaan. On tunnustettava ettei töppönen enää nouse samaan tahtiin kuin nuorempana, mutta yritetään vaan roikkua mukana. Blogin pitäminen on samalla lupaus säännöllisestä päivittämisestä ja se on nyt jäänyt luvattoman huonolle huomiolle.
Mutta nyt asiaan. Läsäkoskella vettä on riittänyt. Ihan hyvä vaan koska mielestäni korkea vesi ei haittaa pahemmin kalastamista. Jos haittaa niin korkeintaan alakosken loppuliu’ussa. Vesi on kuitenkin laskussa joten kalastusolosuhteet sen kuin paranevat.
Laakasurviaisia on kuoriutunut säännölliseti pitkin päivää jo pitemmän aikaa. Keltaisia kookkaita subimagoja nousee koskesta tämän tästä. Se selittääkin miksi mustilla tai mustakeltaisilla kuulapäänymfeillä saadaan säännöllisesti kalaa. Näiden nymfithän ovat laiduntajia, selästään mustanpuhuvia ja mahpuoleltaan vaaleankeltaisia. Ne elävät kosken kivien pinnoilla joihin takertumiseen niiden raajat sopivat mainiosti.
Myös vesiperhoset ovat alkaneet kuoriutua.  Pieniä ryhmiä koskisirvikkäitä istuskelee jo siltarakenteissa josta ne illemmalla pyrähtävät parveilemaan koskelle. Myös Siiviläsirvikkäitä on kuoriutunut pieniä määriä pienin pyrähdyksin keskellä yötä. Kuoriutumispyrähdyksen aikaan “fish go grazy” ja niitä pomppii Niskakoskessa runsaasti. Ei uskoisi että normaalisti niin hiljaiselta näyttävä koski pitää sellaisen kalamäärän. Parhaimmillaan yhtaikaa kaloja oli ilmassa neljä tavoittelemassa lihavia pupia. Suurimmat olivat liki kuusikymppisiä.
Kivien kääntelyistä selvitin että koteloitumattomia vesiperhosen toukkia löytyy niin paljon että kyseessä on todella ollut vain pieni etujoukko. Mitenköhän kalamiehen hermoja raastavaa mahtaa olla taimenten hyppytilanne kun vesi vielä hieman laskee ja pääkuoriutumiset alkavat. Luulenpa että pupakalastuksen hallitsevat alkavat lauleskella kalastaessaan “I’m in Heaven”.
Varaustilanteesta (linkistä Läsäkosken varaustilanne) näkee että tilaa koskelle löytyy vielä hyvin. Heinäkuu on oikein mainiota pupakalastusaikaa. Lisäksi kannattaa muitaa että koskelle saa kuluvan päivän lupia voi lunastaa hintaan 45€ sikäli kun majoituspakettia ei ole myyty. Silloin on myös mahdollista lunastaa “puolilupa” hintaan 25€. Sillä saa kalastaa joko 15:00-01:00 tai 01:00-12:00 väliset ajat.
Puitteet ovat kunnossa ja kalastajat ovat olleet tyytyväisiä.
Kartanon kahvila on avoinna päivisin 10:00-17:00 jolloin sieltä voi ostaa pikkusuolaista tai makeampaakin purtavaa.

Siiviläsirvin värimaailmaa

Laakasurviaisnymfin värimaailmaa