Salakkaa lautoittain

Hävettää ja nolottaa mutta…
kesäkuu 11, 2012
Hyviä ovat…
kesäkuu 20, 2012

Salakkaa lautoittain

Outoa miten salakka on käyttäytynyt tänä vuonna. Toukokuussa oli lämpöinen jakso, ainakin täällä itäisessä Suomessa ja veden lämpö käväisikin 16C asteessa. Kaikki näytti hyvältä salakan nousua silmällä pitäen. Niitä näkyikin jo koskessa, mutta sitten ne katosivat kun vesi jäähtyi 14 asteeseen. Ahven ja säynävä nousivat samoihin aikoihin kuin aikaisempinakin vuosina, joskaan ei yhtä suuressa määrin. Liekkö syynä yliveden voimakkaat virtaukset?
Aivan nyt viimepäivänä Läsäkosken suulla Puulavedessä on nähty salakkaparvia. Eikä mitään tavallisia parvia vaan suuria lauttoja. Ne pyörivät alakosken alapäässä ikäänkuin odottaen käskyä korkeammalta taholta. Välillä pintaperhokalastus on siellä vaikeaa kun saaliiksi tulee vain melkein kirkkaanpunaista mätiä valuvia salakoita. Valmiita ovat kutemaan -sanoisin, mutta varmaankin vielä korkealla pysyttelevän veden vuoksi vielä odottelevat koskeen nousua. Kyse on kuitenkin päivistä jos ei aivan tunneista.
Taimenet eivät vielä suuremmin “ammu” salakkaparviin. Vaikea sano miksi. Läsäkosken perhokalastus on aina ollut hieman kaksijakoista. Välillä suuremmat kalat syövät mielummin hyönteisravintoa. Tuntuu että streameria käydään kerran puraisemassa lähinnä reviirin siivoamistarkoituksessa. Sitten ei sillä perholla enää tapahtumia tule. Kun vaihtaa pupan, larvan tai nymfin voi sen kalan sitten saada. Välillä menee pidemmän aikaa että hyönteisjäljitelmät toimivat paremmin. Nyt aivan viime päivinä on streamereilla alkanut tulla jälleen kalaa. Tässä viime yönä otettuja kuvia salakka- ja mustalla sreamereilla saaduista kalaoista, 53 ja 58.