Mitä tapahtuukaan yön pimeydessä

Pupia ja munivia aikuisia
elokuu 15, 2012
Läsäkosken rauhoituksesta ja kalastuksesta
syyskuu 12, 2012

Mitä tapahtuukaan yön pimeydessä

Lempeä, lämmin ilta hellii. Koski kohisee rauhallisesti. Valkoiset kuohut, tyylikäs silta ja vanha punainen mylly – maisema ei voisi olla kauniimpi. Kuinka mukavaa on istuskella kivellä ja katsella.
Sitten tyyneyden rikkoo kiihtyvä hyttysten hyökkäys. Se tulee taivaalta kuin verenhimoinen hävittäjälaivue. Ei niitä ole niin paljon että olo olisi tukala. Se on kuitenkin merkki eräästä illan aktiivisuushuipuista. Ensin innostuvat hyönteiset, sitten niitä ravinnokseen käyttävä seuraava porras ja niin edelleen. Jotenkin selittämättömästi luonnon eliöt seuraavat tätä auringon ja kuun vuorovaikutusjaksojen kulkua.
Ininän kasvaessa alkaa vesiperhosia tolvästellä kasvoihin. Samalla alkaa pienemmät taimenet saalistaa hyppimällä jonkin näkymättömän perään. Sitten alkaa siellä täällä näkyä suurempien kalojen pyrstöjen siipaisuja. Vesi pärskähtää aina silloin valkoisena poreena, joka jotenkin väistämättä tarttuu perhokalastajan silmänurkkaan saaden tarkkaavaisuuden nousemaan. Jaahas, taas on alkamassa mukava pupahätsinki.
Hiilivirta 4X perukkeeseen ja sitä dippaamaan poreiden loppuihin sekä sileille niskoille. Eilen söi niskalta, mutta nyt ei ota. Eilen otti mutta nyt sitä ollaankin tarkkoja.  Poreen lopusta tarraa hyvänkokoinen taimen. Se rimpuilee hetken siiman päässä, mutta pääsee irti. Osasipa ottaa varovaisesti. Toinen, ehkä vauraampi, ottaa samalla lailla mutta sekin pääsee irti. Vihellän kaverille toisella rannalla joka ei huomaa alapuolellaan isoa kalaa, joka jahtaa pupia niin että vesi vaahtoaa.
Myöhemmin on aikaa tarkkailla mitä koskella tapahtui. Se oli koskisirvikkäiden kuoriutuminen. Läsäkoskella ne ovat tämän näköisiä. Näillä keleillä kuoriutumista tapahtuu joka ilta. Toisina enemmän ja toisina vähemmän. Nyt on hyvä mahdollisuus nauttia eräästä Suomen mielenkiintoisimmista kalastushetkistä vesiperhosen pupäjäljitelmillä. Jos ei ole Hiilivirtaa niin Superpupa sidottuna kuvien mukaiseen värimaailmaan pettää aktiivisen kalan.