Hyydän, häädän hyydön

Kuudennentoista päivän kutupuuhat.
marraskuu 22, 2012
Tänään oli sähkökatkoja
tammikuu 27, 2013

Hyydän, häädän hyydön

Se alkoi viimeviikon lumimyrskystä. Pakkanen kiristyi. Lunta satoi hiljalleen korkealla virtaavaan veteen. Hyytäminen alkoi. Ensin yläsuvannossa, nostaen vedenpintaa niin ettei kiviä Niskakoskessa paljon näkynyt. Myllypoolin vesi oli vähällä mennä kivijalan ikkunoista sisään.
Pelastuslaitoksesta soitettiin alkuillasta. Kehoitettiin suojaamaan rakennuksia laittamalla muovia kivijalkaa suojaamaan. En oikein ymmärtänyt mitä tällä tarkoitettiin koska ainoat kokemukseni olivat Kittilän ja Pohjanmaan tulvien uutisoinnissa.
Kävin tarkastamassa tilanteen Willa Lohen edessä ja totesin että veden pitää nousta vielä 80cm aiheuttaakseen vahinkoa. Noustakseen sille korkeudelle vesimassan pitäisi täyttää hehtaarien alue ja siinähän kyllä kuluisi aikaa. En ollut huolissani.
Aamulla puhelin soi jo reilusti ennen kahdeksaa. Ylen uutisista pyydettiin osallistumaan radioläheykseen hetken kuluttua. Vastasin kieltävästi koska halusin ensin tarkistaa tilanteen, joka ikkunasta ja hämärässä tarkastellen oli muuttunut pahempaan päin.
Vesi oli noussut edellisillasta noin kolmannesmetrin. Kartanon rakennuksilla ei siltikään olisi vaaraa kastumisesta mutta mitenköhän olisi alavirran loma-asutuksen laita.
Tutkimusmatkalla totesin pelastulaitoksen ja Ely-keskuksen autoja olevan tiellä ruuhkaksi asti. Viranomaiset olivat hyvin ajan tasalla ja ilmiselvästi aikoivat toimia. Operatiivinen johtaja kertoi kaivinkoneen olevan matkalla purkamaan hyydepatoja.
Alijäähtynyt vesi jäätyi kivien ja kasvuston pintaan Saarikosken niskalla nostaen koko Välisuvannon vedenpintaa niin että vesi virtasi monesta kohtaa Koskensaaren ja Okolantien yli. Pelastuslaitos keskittyi ensiksi Noposenmutkan niskalla, Alasuvannon alla, olevan hyydepadon purkuun. Koneet ajettiin vastarannan punatiilirakennuksen pihan läpi rantaan, jossa työ alkoi rytinällä. Vaikutukset alkoivat näkyä miltei heti alakoskessa, helpottaen Alasuvannon tulvatilannetta. Ely-keskuksen Hyytinen antoi konekuskille koordinaatteja tutkiskeltuaan ensin alakoskien taimenpesäkarttaa. Työtä tehtiin minimoiden kutupesille mahdollisesti aiheutuvaa vahinkoa. Toteaisin toiminnan olevan asiantuntevaa.
Myöhemmin Ely-keskus alkoi pyrkaa Alasuvannon alapäässä olevan Saarikosken niskan hyydepatoa. Joki on siinä niin leveä, että kone ei kunnolla ylettänyt keskemmälle. Auringonlaskun kajossa totesin veden pinnan yhä hiljalleen nousevan Välisuvannossa. Saapas nähdä miten huomista päivää mennään.

Heikkilän väylä (Pohjoisväylä)
Myllysuvanto
Koivupooli
Välisuvanto. Vesi nousi vielä kolmannesmetrin.
Alasuvanto Willa Taimenen saunan edessä
Noposenmutka
Pesiä varoen mennään
Instant Humusta. Tuonko hiutaleen ympärille jääkiteen muodostuminen alkaa?

 

Se alkoi viimeviikon lumimyrskystä. Pakkanen kiristyi. Lunta satoi hiljalleen korkealla virtaavaan veteen. Hyytäminen alkoi. Ensin yläsuvannossa, nostaen vedenpintaa niin ettei kiviä Niskakoskessa paljon näkynyt. Myllypoolin vesi oli vähällä mennä kivijalan ikkunoista sisään.
Pelastuslaitoksesta soitettiin alkuillasta. Kehoitettiin suojaamaan rakennuksia laittamalla muovia kivijalkaa suojaamaan. En oikein ymmärtänyt mitä tällä tarkoitettiin koska ainoat kokemukseni olivat Kittilän ja Pohjanmaan tulvien uutisoinnissa.
Kävin tarkastamassa tilanteen Willa Lohen edessä ja totesin että veden pitää nousta vielä 80cm aiheuttaakseen vahinkoa. Noustakseen sille korkeudelle vesimassan pitäisi täyttää hehtaarien alue ja siinähän kyllä kuluisi aikaa. En ollut huolissani.
Aamulla puhelin soi jo reilusti ennen kahdeksaa. Ylen uutisista pyydettiin osallistumaan radioläheykseen hetken kuluttua. Vastasin kieltävästi koska halusin ensin tarkistaa tilanteen, joka ikkunasta ja hämärässä tarkastellen oli muuttunut pahempaan päin.
Vesi oli noussut edellisillasta noin kolmannesmetrin. Kartanon rakennuksilla ei siltikään olisi vaaraa kastumisesta mutta mitenköhän olisi alavirran loma-asutuksen laita.
Tutkimusmatkalla totesin pelastulaitoksen ja Ely-keskuksen autoja olevan tiellä ruuhkaksi asti. Viranomaiset olivat hyvin ajan tasalla ja ilmiselvästi aikoivat toimia. Operatiivinen johtaja kertoi kaivinkoneen olevan matkalla purkamaan hyydepatoja.
Alijäähtynyt vesi jäätyi kivien ja kasvuston pintaan Saarikosken niskalla nostaen koko Välisuvannon vedenpintaa niin että vesi virtasi monesta kohtaa Koskensaaren ja Okolantien yli. Pelastuslaitos keskittyi ensiksi Noposenmutkan niskalla, Alasuvannon alla, olevan hyydepadon purkuun. Koneet ajettiin vastarannan punatiilirakennuksen pihan läpi rantaan, jossa työ alkoi rytinällä. Vaikutukset alkoivat näkyä miltei heti alakoskessa, helpottaen Alasuvannon tulvatilannetta. Ely-keskuksen Hyytinen antoi konekuskille koordinaatteja tutkiskeltuaan ensin alakoskien taimenpesäkarttaa. Työtä tehtiin minimoiden kutupesille mahdollisesti aiheutuvaa vahinkoa. Toteaisin toiminnan olevan asiantuntevaa. 
Myöhemmin Ely-keskus alkoi pyrkaa Alasuvannon alapäässä olevan Saarikosken niskan hyydepatoa. Joki on siinä niin leveä, että kone ei kunnolla ylettänyt keskemmälle. Auringonlaskun kajossa totesin veden pinnan yhä hiljalleen nousevan Välisuvannossa. Saapas nähdä miten huomista päivää mennään.

Heikkilän väylä (Pohjoisväylä)
Myllysuvanto
Koivupooli
Välisuvanto. Vesi nousi vielä kolmannesmetrin.
Alasuvanto Willa Taimenen saunan edessä
Noposenmutka
Pesiä varoen mennään
Instant Humusta. Tuonko hiutaleen ympärille jääkiteen muodostuminen alkaa?