Joku sanoi sumaritaimenia laihoiksi.

Mezzocorri
huhtikuu 4, 2013
Hienoa kevättalven kalastusta Läsäkoskella!
huhtikuu 13, 2013

Joku sanoi sumaritaimenia laihoiksi.

Luonnossa syntyneet kalat ovat oppineet selviämään vaikeissa olosuhteissa. Talvi ja kudusta selviäminen on toki haastavaa, mutta aivan normaali tapahtuma taimenen elinkierrossa.
Toisin on istareiden kanssa, jotka pyyntikokoisina pannaan ns. korttikoskiin kalamiehien put and take saaliiksi. Niiden kyky käyttää luonnon antimia hyväksi on tapettu laitosruokinnalla. Säälittävää, mutta näinhän joukko kalastajia haluaa asian olevan. Pienien ”ruokakalaa” janoavien kalastajien suosimien jokikohteiden kalastus jatkuu vuodesta toiseen vain pyyntikokoisten istutuskalojen turvin. Edellisestä kesästä jotenkin onnekkaasti selvinnyt taimen muistuttaa säälittävästi taimenpukuista ankeriasta, mutta niinhän sitä sanotaan –niin makaat kuin petaat.
Ei sumariajan taimenet oikeasti mitään laihoja ole. Ei ainakaan ne, jotka taidoiltaan ovat luonnonvalintaa läpikäyneitä. Virtavesien pohjalla ja kivillä on paljon ravintoa mitä luonnossa syntyneet kalat kyllä osaavat käyttää pysyäkseen kunnossa.
Tästä tullaankin toiseen, mutta voimakkaasti edellistä asiaa sivuavaan aiheeseen, jota käsittelen tässä vaiheessa lyhyesti. Nimittäin siihen että – Luulevatko perhokalastajat että taimen ei ruokaile mitään sumukorentokauden ja salakkakauden välissä. Ainakin siltä näyttää, koska koskilla ei liiemmin näy kalastajia tuona aikana. Huhti- toukokuun lämpiminä, kauniina ja aurinkoisina kevätpäivinä olisi mitä parhainta aikaa viettää virtojen varrella kalastellen nymfeillä ja vesiperhosen toukkajäljitelmillä. Tungostakaan ei ole koska kaikki kai luulevat että taimen ei syö ennen salakka-aikaa mitään koska pinnassa ei näy tuikkeja, eikä kuulu niitä posauksia kun taimen iskee salakkaparveen. Niin, niinhän kaikki luulee, mutta minne mukamas ne kalat joita sumukorentoaikana näkee lukuisina tuikkivan, häipyisivät niiltä alueilta. Ei minnekään. Siellä ne jatkavat elämäänsä, johon olennaisesti kuuluu ravinnon haku. Ne siis syövät. Perhokalastajan näkökulmasta laitteet ja ”täyt” kaipaisivat vain pientä säätöä. Sitten vielä tekniikkapuoli haltuun, mikä ei ole kyllä vaikeaa,. Sen jälkeen oltaisinkiin viettämässä laatuaikaa joella.

Tässä muutamia kuvia Läsäkosken viimepäivien ”laihoista” taimenista
jermu
Vau mitkä “mansikat”

IMG_2427