Missä mun poika, hei mutta, missä mun isä?

Myllysuvannolla 22.4.
huhtikuu 22, 2013
Jari Iltakalassa
toukokuu 22, 2013

Missä mun poika, hei mutta, missä mun isä?

Olipa mieltä lämmittävä viikonloppu. Sää ei lämmittänyt – vettä tuli välillä kuin Esterin jäisestä – no tiedätte kyllä mistä. Mieltä lämmitti kaksi nuorta kalamiestä. Kolmetoista ja yksitoistavuotiaat vesselit asiallisesti varustautuneina kalseaan kevätsäähän. Vavat, liivit, kahluuhousut, rintareput ja kaikki.
Halusin olla avuksi ja saattelin porukat koskelle. Esittelin paikat. Ajattelin että nuorukaiset tarvitsevat apua, ainakin heittämisessä. Mitä vielä, pojat olivat jo täysiä ammattilaisia ja heitto kulki. Perhoja vaihdeltiin ja yritettiin löytää oikeaa perhoa. Mikä mainiointa intoa ja jaksamista riitti.
Eihän pojat Läsälle yksistään tulleet. Pojilla tietysti isät mukana. Hetkittäin oli aikaa jutella heidän kanssaan. Kunnioitan vanhempia jotka tukevat lapsiaan harrastuksissaan. Nämä miehet olivat sellaisia ja mikä vielä parempaa, he antoivat nuorukaisille tilaa harrastaa.
Kun kahluureitit tulivat tutuiksi kaverit seisoivat yksin keskellä yläsuvantoa kalastamassa kuin kokeneemmatkin kalamiehet. Homma toimi itsenäisesti.
Ei ollut kala enää suvannoissa. Vesi on jo neljä asteista ja päättelin niiden siirtyneen vakiopaikoille koskeen. Tällä kertaa alkoi tapahtumia kertymään pikku tinseliin. Lopulta kala oli kiinni ja nuori mies malttoi toimia rauhallisesti, jotta ehdin rientämään paikalle. Kalan ohjaaminen haaviini tapahtui kuin olisimme harjoitelleet sitä useita kertoja aikaisemmin.
Myöhemmin isä kertoi tyytyväisenä sillalla kaiteeseen nojaillen – ”kyllä tähän on satsattukin”. Mukana oleminen holhoamatta, taloudellinen apu välineiden hankkimisessa ja ennen kaikkea ymmärtäminen mitä nuori haluaa tehdä. Olen varma että tällainen satsaus kannattaa.
Kumpikin pojista sai kalaa. Isätkin kalastivat mukana, mutta tällä kertaa pojat veivät voiton. Aika näyttää kuitenkin kuka lopuksi vie voiton. Uskon että he kaikki. Tässä on esimerkki kasvatuksesta makuuni.

rafu&tane lasa 28.4.13