Ilmiö
heinäkuu 27, 2013
Taimen ottaa hyppäämällä perhoon
syyskuu 24, 2013

Siellä ne ovat, taimenet!

Loppukausi voi joskus olla haastavaa aikaa taimenen kalastajalle. Pahimmillaan vesi on alhaalla ja edelleen turhan lämmintä, ja kaiken huipuksi aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Hieman tämän tyyppinen tilanne oli päällänsä kun aloittelin mahdollisesti vuoden viimeiseksi jäävää taimenreissua Läsäkoskella. Olin varannut luvat kahdeksi päiväksi koko kalastusalueelle ja strategiana oli perinteiseen malliin koluta aluetta kattavasti läpi ja etsiä aktiivisia kaloja.

IMG_5760

 

Aloitin kalastuksen yläkoskilta kauniissa ja hikisessä hellesäässä. Vesi oli vielä lämmintä, vaikka olin toivonut kylmien öiden sitä jo viilentäneen. Vettä ei myöskään ollut liiaksi asti, mikä toisaalta teki kalojen löytämisen helpoksi, mutta toisaalta kalat erittäin aroiksi. Varovainen liikkuminen ja ylävirtakalastus olivat siis kovassa huudossa. Olin jo etukäteen päättänyt, että tällä kertaa panostaisin enemmän larvoilla ja nymfeillä kalastamiseen. Heti alkuun Pohjoisväylän syviä pikkupoteroita kolutessa tämä tuntui hyvältä ratkaisulta ja tuloksena useampi 30–35 taimen. Ison virran puolella, myllypoolissa ja eteläväylässä, tämä strategia ei kuitenkaan jostain syystä toiminut ja kaivoin streamerit esiin. Tämän jälkeen tapahtumia alkoi tippua sieltä täältä, mutta ei kuitenkaan liiaksi asti. Iltapäivän ja illan aikana sain yläkoskilta noin kymmenkunta hyvän kokoista (40–55 cm) taimenta hyppäämään streamerin perässä tai tarttumaan hetkeksi kiinni, mutta ylös asti tulleet jäivät kaikki alle 40 sentin. Alakoskilta sen sijaan tuli yksi juuri mitan täyttävä kala.

 

Seuraavan päivän aloitin aamulla kuudelta kauniissa auringonpaisteessa ja sankassa aamu-usvassa. Odotukset olivat korkealla koskelle lompsiessa, mutta tällä kertaa niitä ei palkittu. Aamu oli kaiken kaikkiaan erittäin hiljainen. Tuloksena muutama pieni taimen ja muutama parempi tärppi. Päivä oli jälleen helteinen eikä luvannut suuria muutoksia kalastukselle. Toisin kuitenkin kävi. Jokin oli hieman eri tavalla ja iltapäivästä alkaen tapahtumien määrä alkoi kasvaa. Pienempien kalojen lisäksi onnistuin saamaan alakoskilta larvalla yhden 45 cm taimenen ja myllypoolista streamerilla 50 cm taimenen. Vaikka syönti syystä tai toisesta piristyi, leimasi sitä edelleen se, että taimenet lähinnä keskittyivät iskemään perhoon ärhäkkäästi jäämättä kuitenkaan kiinni. Siis kiusasivat kalastajan rukkaa.

 

Viimeisen aamun aloitin taas kuudelta. Edellisestä aamusta poiketen taivas oli pilvinen ja ilmassa tuoksui matalapaine. Liekö juuri tämä ollut syynä edellisillan hyvään syöntiin? Ja aamulla syönti tuntui vain kiihtyneen. Tapahtumia tuli oikeastaan jokaisesta kuohusta, mihin perhonsa sai sopivasti aseteltua. Pääosa tärpeistä jäi kuitenkin edelleen tärpeiksi, eikä perhon vaihtaminen vaikuttanut asiaan. Tapahtumarikkaan aamunsetin tuloksena yksi mitallinen kala, lukuisia mukavan kokoisia tärppejä ja hyppykaloja sekä tukku pienempää kalaa. Mukava fiilis jäi, olihan ne kalat siellä.

IMG_5776

Perhoista parhaiten tuntuivat toimivan pienehköt 5-7 cm tummat streamerit ja vihreäkultaiset ahventinselit. Kimallus oli ok, mutta perhon koko ei saanut olla liian suuri. Tämä tuotti minulle aluksi päänvaivaa, koska aika usein perhoni tuppaavat olemaan isomman puoleisia. Mutta kun tajusin pienentää kokoa, alkoi tapahtua. Myös peruketta kannatti pidentää kalojen arkuuden takia. Pikkuperhoista toimivat peruslarvat ja keltaiset nymphit. Kirkkaista kuulapäistä kalat eivät tunnu tykkäävään vaan paremmin toimivat esim. asemustat kuulat.

 

Juha