Älä tapa taimenta kuvaamalla

Russians beat Finns
tammikuu 5, 2014
Korriperhoja Pinnalle ja Vähän Allekin
helmikuu 17, 2014

Älä tapa taimenta kuvaamalla

Älä tapa taimenta kuvaamalla (Tony Bishop)

Kaikkien tulisi tietää kuinka taimenta käsitellään jos se aiotaan vapauttaa. Lähes aina, mukaan lukien asiasta kirjoitetut artikkelit, unohdetaan kertoa eräs merkittävästi taimenen selviämiseen vaikuttava seikka.  Kun taimen on pyydystetty ja väsytetty nopeasti, jotta se stressaantuisi mahdollisimman vähän, valmistaudutaan yleensä ottamaan muutaman tartu&tallenna saaliskuvan ennen kuin se lasketaan takaisin veteen Olet siis pyydystänyt taimenen ja väsyttänyt sen mahdollisimman nopeasti välttääksesi sitä stressaantumatta liiaksi. Aikoessasi ottaa siitä muutama tartu&tallenna kuva kannattaa muistaa muutama seikka. Tartu&tallenna kuvaustilanne voi helposti päätyä tartu&tapa tilanteeksi. Tavalla kuinka pidät taimenta tässä tilanteessa on suuri merkitys siihen kuinka se selviää tästä tapahtumasta. taimenen-anatomiaa2-2 Kuten kuvasta on havaittavissa, taimenen tärkeimmät ja samalla myös herkimmät sisäelimet sijoittuvat kiduskaaren kohdalle rintaevien alueelle. Kolme tärkeää elintä sydän, kidukset ja maksa ovat herkkiä ja vaurioitumisalttiita. Käsiteltäessä taimenta varomattomasti, voivat vammat aiheuttaen välittömän kuoleman. Vaikkei merkkejä elinten vaurioitumisesta heti näkyisikään, voivat ne ilmaantua hetkeä myöhemmin. Kala voi siis lähteä uimaan, mutta kuolla pian päästämisen jälkeen. Taimenen kiinnipitäminen rintaevien alueelta, jopa kevyellä otteella, aiheuttaa sydämen ja mahdollisesti myös kiduksien ja maksan puristumista. Lopputulos kalan kannalta ei välttämättä ole hyvä vaikka se näkyvästi ei kärsisikään ja lähtisi virkeän oloisesti käsistä uimaan. Seuraavissa kuvissa jotka on kopioitu verkkosivuilta ja lehdistä on kaloja pitelevät henkilöt poistettu. On myös todettava että ei ole varmaa onko kuvien kalat vapautettu.

badgrip8Tämä ote, vaikka se todennäköisesti ei aiheuta kalalle kuolettavia vaurioita, puristaa sydäntä. Tätä aluetta ei saa purista . Väsytys stressaa kalaa ja sitä käsitellessä tulee aina välttää ylimääräisen stressin aiheuttamista. Sisäelimien joutuminen puristuksiin vähentää merkittävästi kalan selviämismahdollisuuksia.

crushgrip2

Tämä puristusote vaurioittaa kalan sydäntä ja pienentää sen selviämismahdollisuuksia. gripkill6 Karmea esimerkki tartu&tapa otteesta jonka seurauksena suurella todennäköisyydellä syntyy kuolettavia vaurioita sydämeen kiduksiin ja maksaan

”Englanninote” tappaa myös

badgripuk   Englantilaisten lehtien ja verkkosivujen seuraajille tuttu ote taimenen kuvaamiseen. Pikainen vilkaisu suosituimpiin lehtiin ja verkkosivuille kertoo että noin 70%:ssa tapauksista taimenta pidellään ”englanninotteella”, millä todennäköisesti halutaan osoittaa taimenen olevan villi eikä istutettu . Suurin osa perhokalastuksesta Englannissa tapahtuu tekoaltailla, joihin istutetaan kalaa. Valtaosalla niihin istutettujen taimenten evissä on toisten kalojen, allasverkkojen ja betoniseinien aiheuttamia vammoja. ”Englanninote” on suosituin tapa pidellä taimenta, kun halutaan näyttää saaliin olevan malliyksilö. Siinä suhteessa se onkin paljastava, mutta onko se hyväksi kalalle – Ei ole. Englanninotteessa taimenen pyrstöstä ei pidetä tukevasti kiinni ja siksi sydänalaa on puristettava. Taimenen venkoillessa ote tiukentuu ja tämä tietää ongelmia sydämelle ja muille elimille. Tätä otetta ilmenee muuallakin kuin Englannissa. Kuvat kertovat otetta käytettävän ympäri maailmaa, mutta yleisintä se on Englannissa Tämän otteen käyttämisestä tulisi luopua. Lehtien ja verkkosivustojen ei pitäisi julkaista kuvia, missä kalaa kuvataan tavalla josta seuraa vaurioita.

 Pitele kalaa näin.

badgrip6   Toisen käden tulee kannatella koko rintaevien aluetta. Sormien tulee tukea mahaa ja kylkeä ”levynä” eivätkä ne saa pureutua kotkan kynsien lailla herkästi vaurioituville alueille. Pyrstön juuresta pidellään tukevalla otteella, jossa etusormi ja peukalo muodostavat rinkulan. Taimenen venkoillessa voidaan sitä hallita tällä otteella helposti alueelta joka ei ole niin vaurioitumisherkkä.

Karu totuus kalan roikottamisesta.

Tämä on faktaa – Taimenen nostaminen vedestä kuvaamista varten lisää sen vammoja sekä sen kärsimää stressiä. Näin käy vaikka noudatettaisiin ohjeita suurta varovaisuutta. Kun haluat antaa taimenelle parhaat mahdollisuudet selvitä pyyntikokemuksesta, älä nosta sitä koskaan vedestä. Lisätietoa taimenen ja  muiden makean tai suolaisen veden vapauttamisesta siten, että niillä olisi parhaat mahdollisuudet selvitä siitä hengissä saat osoitteesta: http://www.bishfish.co.nz/articles/general/releaserules.htm   Julkaistu luvalla ©Fish with Bish,

Älä tapa taimenta kuvaamalla (Tony Bishop)

Kaikkien tulisi tietää kuinka taimenta käsitellään jos se aiotaan vapauttaa. Lähes aina, mukaan lukien asiasta kirjoitetut artikkelit, unohdetaan kertoa eräs merkittävästi taimenen selviämiseen vaikuttava seikka.  Kun taimen on pyydystetty ja väsytetty nopeasti, jotta se stressaantuisi mahdollisimman vähän, valmistaudutaan yleensä ottamaan muutaman tartu&tallenna saaliskuvan ennen kuin se lasketaan takaisin veteen Olet siis pyydystänyt taimenen ja väsyttänyt sen mahdollisimman nopeasti välttääksesi sitä stressaantumatta liiaksi. Aikoessasi ottaa siitä muutama tartu&tallenna kuva kannattaa muistaa muutama seikka. Tartu&tallenna kuvaustilanne voi helposti päätyä tartu&tapa tilanteeksi. Tavalla kuinka pidät taimenta tässä tilanteessa on suuri merkitys siihen kuinka se selviää tästä tapahtumasta. taimenen anatomiaa2-1 Kuten kuvasta on havaittavissa, taimenen tärkeimmät ja samalla myös herkimmät sisäelimet sijoittuvat kiduskaaren kohdalle rintaevien alueelle. Kolme tärkeää elintä sydän, kidukset ja maksa ovat herkkiä ja vaurioitumisalttiita. Käsiteltäessä taimenta varomattomasti, voivat vammat aiheuttaen välittömän kuoleman. Vaikkei merkkejä elinten vaurioitumisesta heti näkyisikään, voivat ne ilmaantua hetkeä myöhemmin. Kala voi siis lähteä uimaan, mutta kuolla pian päästämisen jälkeen. Taimenen kiinnipitäminen rintaevien alueelta, jopa kevyellä otteella, aiheuttaa sydämen ja mahdollisesti myös kiduksien ja maksan puristumista. Lopputulos kalan kannalta ei välttämättä ole hyvä vaikka se näkyvästi ei kärsisikään ja lähtisi virkeän oloisesti käsistä uimaan. Seuraavissa kuvissa jotka on kopioitu verkkosivuilta ja lehdistä on kaloja pitelevät henkilöt poistettu. On myös todettava että ei ole varmaa onko kuvien kalat vapautettu.

badgrip8Tämä ote, vaikka se todennäköisesti ei aiheuta kalalle kuolettavia vaurioita, puristaa sydäntä. Tätä aluetta ei saa purista . Väsytys stressaa kalaa ja sitä käsitellessä tulee aina välttää ylimääräisen stressin aiheuttamista. Sisäelimien joutuminen puristuksiin vähentää merkittävästi kalan selviämismahdollisuuksia.

crushgrip2

Tämä puristusote vaurioittaa kalan sydäntä ja pienentää sen selviämismahdollisuuksia. gripkill6 Karmea esimerkki tartu&tapa otteesta jonka seurauksena suurella todennäköisyydellä syntyy kuolettavia vaurioita sydämeen kiduksiin ja maksaan

”Englanninote” tappaa myös

badgripuk   Englantilaisten lehtien ja verkkosivujen seuraajille tuttu ote taimenen kuvaamiseen. Pikainen vilkaisu suosituimpiin lehtiin ja verkkosivuille kertoo että noin 70%:ssa tapauksista taimenta pidellään ”englanninotteella”, millä todennäköisesti halutaan osoittaa taimenen olevan villi eikä istutettu . Suurin osa perhokalastuksesta Englannissa tapahtuu tekoaltailla, joihin istutetaan kalaa. Valtaosalla niihin istutettujen taimenten evissä on toisten kalojen, allasverkkojen ja betoniseinien aiheuttamia vammoja. ”Englanninote” on suosituin tapa pidellä taimenta, kun halutaan näyttää saaliin olevan malliyksilö. Siinä suhteessa se onkin paljastava, mutta onko se hyväksi kalalle – Ei ole. Englanninotteessa taimenen pyrstöstä ei pidetä tukevasti kiinni ja siksi sydänalaa on puristettava. Taimenen venkoillessa ote tiukentuu ja tämä tietää ongelmia sydämelle ja muille elimille. Tätä otetta ilmenee muuallakin kuin Englannissa. Kuvat kertovat otetta käytettävän ympäri maailmaa, mutta yleisintä se on Englannissa Tämän otteen käyttämisestä tulisi luopua. Lehtien ja verkkosivustojen ei pitäisi julkaista kuvia, missä kalaa kuvataan tavalla josta seuraa vaurioita.

 Pitele kalaa näin.

badgrip6   Toisen käden tulee kannatella koko rintaevien aluetta. Sormien tulee tukea mahaa ja kylkeä ”levynä” eivätkä ne saa pureutua kotkan kynsien lailla herkästi vaurioituville alueille. Pyrstön juuresta pidellään tukevalla otteella, jossa etusormi ja peukalo muodostavat rinkulan. Taimenen venkoillessa voidaan sitä hallita tällä otteella helposti alueelta joka ei ole niin vaurioitumisherkkä.

Karu totuus kalan roikottamisesta.

Tämä on faktaa – Taimenen nostaminen vedestä kuvaamista varten lisää sen vammoja sekä sen kärsimää stressiä. Näin käy vaikka noudatettaisiin ohjeita suurta varovaisuutta. Kun haluat antaa taimenelle parhaat mahdollisuudet selvitä pyyntikokemuksesta, älä nosta sitä koskaan vedestä. Lisätietoa taimenen ja  muiden makean tai suolaisen veden vapauttamisesta siten, että niillä olisi parhaat mahdollisuudet selvitä siitä hengissä saat osoitteesta: http://www.bishfish.co.nz/articles/general/releaserules.htm   Julkaistu luvalla ©Fish with Bish,